Eric Update: 9 augustus 2024
Update aanbiedingen: gisteren om 19:32
Leestijd 8 minuten
Vriendelijk Denemarken...
Denemarken lijkt in sommige opzichten op Nederland: het is ongeveer even groot, het klimaat is bijna hetzelfde en Denemarken heeft ook geen hoge heuvels of bergen. Er zijn ook aanzienlijke verschillen. Zo is Denemarken veel minder dichtbevolkt dan ons land. Het heeft zo’n vijf miljoen inwoners. Een groot deel daarvan woont in de hoofdstad (Kopenhagen) of de directe omgeving hiervan. Ook heeft Denemarken nog meer dan Nederland te maken met de zee. Het heeft namelijk zo’n 7300 kilometer kustlijn en telt maar liefst 405 eilanden. Ga je op vakantie naar Denemarken? Dan zul je merken dat je jezelf daar snel op je gemak voelt, terwijl het toch echt een heel ander land is dan Nederland. Ervaar nu zelf Denemarken, het land van eilanden, zee, historische steden en vriendelijke mensen.
Een vakantie in Denemarken boek je ook bij:
Denemarken weetjes
- EU-lid, Schengenzone
- Hoofdstad:
Kopenhagen - Taal:
Deens - Geld:
Deense kroon - Tijdverschil:
In Denemarken is het nu , dus er is geen tijdverschil. - Visum nodig:
Niet nodig voor EU-burgers.
Tickets en tours Denemarken
Voorkom wachten voor de kassa en profiteer van de beste prijs! Boek hier tickets en activiteiten online!
Vakantie aanbiedingen Denemarken
Eenoudervakantie Deense westkust
De stilte van het strand verruilen voor wat Deense gezelligheid, ze noemen dat zelf trouwens hygge, is zo geregeld. Havenstadje Hvide Sande ligt zo’n zes kilometer verderop. Daar eten jullie verse vis, zo uit de zee op je bord, samen met de andere Denen die hier ook graag vakantie vieren. De camping ligt op een soort landtong, omgeven door een binnenzee (Ringkøbing Fjord) én de Noordzee. Of je nu een zwembroek aan hebt in de zon of een jasje bij een straffe wind: de Viking komt hoe dan ook in jullie los. Hadden we al gezegd dat Legoland op een uurtje rijden is?Voor welke leeftijden is de Deense Westkust leuk?4 - 7 jaar:★★★(zeer geschikt)8 - 12 jaar:★★★(zeer geschikt)13 + jaar:★★★(geschikt)Het aantal sterren is gebaseerd op de activiteiten en de faciliteiten in de omgeving.
8 daagse autovakantie naar Wakeup Copenhagen Carsten Niebuhrs Gade in kopenhagen, denemarken
Wakeup Copenhagen Carsten Niebuhrs Gade is een fijn hotel gelegen in het mooie Kopenhagen. Het hotel is centraal gelegen in Deense hoofdstad, in de buurt van verschillende populaire bezienswaardigheden en het centraal station. Het is een prima 2-sterrenhotel en je ervaart er uitstekende kwaliteit, Scandinavische degelijkheid en oog voor design. Wakeup Copenhagen Carsten Niebuhrs heeft een prachtig modern interieur. De kamers zijn net, comfortabel en van alle gemakken voorzien. Kortom: Wakeup Copenhagen Carsten Niebuhrs is het perfecte hotel voor een gezellig stedentripje in Kopenhagen!
Ultieme familievakantie in Skaerbaekcentret, Denemarken
Geniet van een onvergetelijke vakantie met je gezin in het rustige Vakantiepark Skaerbaekcentret, gelegen in het prachtige Zuid Denemarken. Dit park biedt alles voor een fantastische vakantie: een binnenzwembad, wellnessfaciliteiten, speeltuin, en diverse sportactiviteiten zoals tennis en volleybal. De comfortabele bungalows zijn van alle gemak
Ontdek Denemarken
Tijdens deze rondreis ontdek je de drie grootste (schier)eilanden van Denemarken: Jutland, Seeland en Funen. Grote steden, boerendorpjes, uitgestrekte stranden en in iedere regio leuke en interessante bezienswaardigheden vormen de ingrediënten die deze reis zo interessant maken. De reis is inmiddels favoriet geworden en de hotels en de bezienswaardigheden hebben een hoge gastenwaardering.
Laatste prijsupdate vandaag om 19:32, prijzen kunnen tussentijds wijzigen, klik op bekijk voor de actuele prijs.
Tips en inspiratie voor een vakantie in Denemarken
Denemarken biedt volop vakantiemogelijkheden door de prettige mengeling van natuur, cultuur, geschiedenis en de gemoedelijke sfeer in het land. We noemen enkele topbestemmingen voor een vakantie in Denemarken:
- Ribe: deze stad werd al in het jaar 710 gesticht en is daarmee de oudste stad van Denemarken. In deze stad is het verleden bovendien mooi bewaard gebleven. Een wandeling door het historische centrum van de stad voelt als een wandeling door de middeleeuwen.
- Noord-Jutland: in Noord-Jutland kun je genieten van een bijzonder fenomeen: de Råbjerg Mile, een reeks witte zandduinen. Deze zandduinen lijken zowel op een maanlandschap als een kleine woestijn. Nog een bijzondere plek in Noord-Jutland is Grenen, het noordelijkste puntje van Denemarken. Het landschap in Grenen doet enigszins aan het waddengebied denken: het is een prachtig en uniek overgangsgebied van land naar zee.
- Legoland: het populaire speelgoed Lego komt uit Denemarken. In het zuiden van het land ligt het Legoland Billund Resort. Dit enorme op lego gebaseerde pretpark, met diverse themahotels en een vakantiepark, is een ideale vakantiebestemming voor families.
- Roskilde: de naam van deze stad klinkt bekend door het gelijknamige muziekfestival dat er elk jaar wordt gehouden. Roskilde was al een belangrijke stad in de Vikingtijd. De sfeervolle en heuvelachtige stad heeft veel middeleeuwse kerken, pleinen en andere bezienswaardigheden, zoals een Vikingmuseum.
- Faeröer eilanden: hou je van rust, ruimte en ruige natuur? Die vind je op de Faeröer eilanden. Deze eilanden horen bij Denemarken, maar hebben veel autonomie. Ze liggen een stuk noordelijker dan de rest van Denemarken, in de Atlantische oceaan tussen Schotland en IJsland. Over bruggen of met veerboten reis je van het ene naar het andere eiland.
Voor welke soorten vakantie ga je naar Denemarken?
Denemarken heeft veel te bieden. Een vakantie naar Denemarken kun je op veel verschillende manieren inrichten, denk bijvoorbeeld aan:
- Een natuur-, wandel- of fietsvakantie. De krijtrotsen, meren, bossen en stranden: voor de natuurliefhebber biedt Denemarken veel adembenemend mooie bestemmingen. Door de uitstekende fiets- en wandelroutes is Denemarken ook perfect om op sportieve manier te ontdekken.
- Een stedentrip naar Kopenhagen. De hoofdstad van Denemarken biedt veel bezienswaardigheden en Deense gezelligheid. Kijk je ogen uit in het kleurrijke Nyhavn, maak een foto van ‘de kleine zeemeermin’, of ga shoppen op de Strøget, ook wel ‘de Champs-Elysées van Kopenhagen’ genoemd.
- Een rondreis. Ontdek de veelzijdigheid van Denemarken door rond te reizen met eigen auto, huurauto, trein, veerboot of bus. Drink koffie in de gezellige cafés, ga uit eten in sterrenrestaurants, shop in kleine winkeltjes en geniet van de iconische architectuur in steden als Aarhus, Aalborg en Viborg. Benieuwd waar sprookjesschrijver Hans Christian Andersen opgroeide? Neem dan zeker ook een kijkje in Odense.
- Vakantieparken: Denemarken heeft veel en vaak mooi gelegen vakantieparken. Ideaal voor een vakantie met kinderen. Het voordeel van vakantieparken is vaak dat ze prima vermaak bieden op dagen dat je besluit er niet op uit te trekken.
- Fly & drive: vind je 8 tot 12 uur reizen met auto, bus of trein te lang? Maar wil je wel zelf Denemarken ontdekken? Kies dan voor een fly-and-drive vakantie: vlieg in anderhalf uur naar Denemarken, en reis er overal naar toe in een huurauto.
Eten en drinken in Denemarken
Het Deense ontbijt verschilt niet zoveel van het Nederlandse. De lunch eet men vaak buiten de deur. Populair zijn de kro’s, typisch Deense eethuisjes waar je heerlijke gerechten kunt eten. Een geliefde lunch is een platte, een bord met lekkere hapjes. Wat je allemaal aantreft op zo’n platte? Haring of andere vis, worstjes, kaas, het overbekende Smörrebröd en nog veel meer…
Wil je op vakantie in Denemarken uit eten gaan? Dan kun je terecht bij een grote variatie aan restaurants. Van eenvoudige eethuisjes tot het beste restaurant ter wereld: Noma in Kopenhagen. Noma is wereldberoemd en vier keer uitgeroepen tot ‘beste restaurant ter wereld’. Het is zo populair dat je lang van tevoren moet reserveren, minimaal enkele weken.
Een populaire snack in Denemarken zijn frikadeller. De naam lijkt op frikandellen, maar het zijn kleine, smakelijke gehaktballetjes. De smaak doet enigszins denken aan de bekende gehaktballetjes uit een ander Scandinavisch land: Zweden.
Het klimaat in Denemarken
Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat. Dat is hetzelfde type klimaat als in Nederland. Toch zijn er wel wat verschillen. Zo heeft Denemarken meer zonuren in de zomermaanden. Juni, juli en augustus zijn dan ook prettige maanden voor een vakantie in Denemarken.
De Faeröer eilanden liggen een stuk noordelijker en hebben een wat ander klimaat. Kenmerken van het klimaat daar zijn weinig zonuren en een gelijkmatige temperatuur. De temperatuurverschillen tussen de warmste en koudste maanden zijn relatief klein: in de koudste maanden is de gemiddelde maximumtemperatuur zo’n 6 °C, de gemiddelde maximumtemperatuur in de zomer is ongeveer 13 °C.
Ligging en bereikbaarheid van Denemarken
Denemarken ligt in het noorden van Europa en is het zuidelijkste van de Scandinavische landen. Het land bestaat uit het schiereiland Jutland en een groot aantal eilanden, waarvan Seeland, Funen en Bornholm de bekendste zijn. Denemarken grenst in het zuiden aan Duitsland, met wie het een landsgrens van 68 kilometer deelt. Aan de westkant wordt Denemarken begrensd door de Noordzee, en aan de oostkant door de Oostzee. Ten noorden van Denemarken ligt de zeestraat Skagerrak, die het land scheidt van Noorwegen, en ten noordoosten van het land bevindt zich Zweden, gescheiden door de smalle zeestraat Øresund. Deze strategische ligging maakt Denemarken een belangrijk knooppunt tussen het vasteland van Europa en Scandinavië.
Bereikbaarheid van Denemarken vanuit Nederland
Denemarken is vanuit Nederland op verschillende manieren goed bereikbaar. De meest voor de hand liggende opties zijn de auto, de trein, de bus en het vliegtuig.
- Met de auto: vanuit Nederland kun je Denemarken relatief gemakkelijk met de auto bereiken. Afhankelijk van je vertrekpunt en bestemming in Denemarken, duurt de rit gemiddeld tussen de acht en twaalf uur. De snelste route leidt via de Duitse Autobahn richting Hamburg, waarna je doorrijdt naar Jutland via de E45. Als je naar Kopenhagen reist, kun je via de indrukwekkende Grote Beltbrug (Storebæltsbroen) rijden, die het eiland Funen met Seeland verbindt.
- Met de trein: Denemarken is ook uitstekend bereikbaar met de trein. Vanuit Nederland reis je eerst naar Hamburg, waar je kunt overstappen op een rechtstreekse trein naar Kopenhagen. Deze treinreis duurt ongeveer vijf uur, afhankelijk van de verbinding. Het spoorwegnetwerk in Denemarken is goed ontwikkeld, waardoor je gemakkelijk door kunt reizen naar andere delen van het land.
- Met de bus: voor budgetreizigers is de bus een aantrekkelijke optie. Verschillende busmaatschappijen, zoals FlixBus, bieden directe verbindingen van Nederland naar diverse bestemmingen in Denemarken, waaronder Kopenhagen en Aarhus. Hoewel de reistijd langer is dan met de trein of het vliegtuig, is het vaak een voordelige keuze.
- Met het vliegtuig: voor wie snel en comfortabel wil reizen, is het vliegtuig de beste optie. Vanuit Amsterdam Schiphol vlieg je in ongeveer anderhalf uur naar Kopenhagen. Er zijn ook directe vluchten naar andere steden zoals Billund en Aalborg. Eenmaal geland kun je eenvoudig met het openbaar vervoer of een huurauto verder reizen naar je eindbestemming.
Denemarken is niet alleen goed bereikbaar, maar door de vele vervoersopties is er voor iedere reiziger een passende manier om dit veelzijdige land te ontdekken.
Vanuit Denemarken reis je gemakkelijk naar andere Scandinavische landen
Vervoer in Denemarken
Wil je op vakantie in Denemarken met je eigen auto of een huurauto rondrijden? Dat kan prima. De wegen in Denemarken zijn uitstekend, en er zijn geen sterk afwijkende verkeersregels vergeleken met Nederland.
In Denemarken rondrijden met je eigen auto of een huurauto verschilt in één opzicht sterk van Nederland: doordat Denemarken uit zoveel eilanden bestaat, krijg je eerder te maken met veerboten. Dit hangt natuurlijk wel van je bestemming af. Daarnaast is het zo dat tussen de grootste en meest bezochte eilanden vaak brugverbindingen liggen.
Ook rondreizen met het openbaar vervoer is een prima optie. Met het netwerk van veerboten, treinen (www.dsb.dk) en bussen kom je vrijwel overal, van de grootste steden tot de meest afgelegen uithoeken. Wil je naar een bepaalde plaats? Kijk dan eerst of er een langeafstandsbus naartoe gaat. Die zijn soms sneller dan de trein, omdat ze veel minder vaak stoppen.
Praktische informatie voor je vakantie in Denemarken
Als je van plan bent om naar Denemarken te reizen, is het handig om van tevoren wat praktische zaken te weten.
- Veiligheid: Denemarken is een van de veiligste landen ter wereld. De criminaliteit is laag en je kunt je er over het algemeen veilig voelen, zowel overdag als 's nachts. Toch is het altijd verstandig om op je persoonlijke bezittingen te letten, vooral in drukke toeristische gebieden.
- Mobiel en data: roaming binnen Denemarken valt onder de EU-regelgeving, wat betekent dat je je mobiele data en belminuten gewoon kunt gebruiken zonder extra kosten. De dekking is uitstekend in bijna het hele land, ook op de meeste eilanden. In afgelegen gebieden kan de dekking iets minder zijn, maar over het algemeen heb je een goede en betrouwbare verbinding.
- Valuta/geld: in Denemarken betaal je met Deense kronen (DKK). Hoewel veel plekken creditcards accepteren, is het handig om wat contant geld op zak te hebben, vooral voor kleine aankopen of in minder toeristische gebieden. Geldautomaten zijn volop aanwezig in steden en dorpen, en pinnen is overal eenvoudig. Zorg ervoor dat je creditcard een pincode heeft, omdat dit soms nodig is bij betalingen.
- Stekkers: de stekkers en stopcontacten in Denemarken zijn hetzelfde als in Nederland (type C en F). Je hebt dus geen wereldstekker of adapter nodig. Dit maakt het opladen van je apparaten eenvoudig en zonder gedoe.
- Taal: de officiële taal in Denemarken is Deens, maar de meeste Denen spreken ook uitstekend Engels. Hierdoor kun je je in de meeste situaties goed verstaanbaar maken. Wil je indruk maken met een paar Deense woorden? Probeer eens:
hej = hallo
tak = dank je
farvel = tot ziens - Gezondheidszorg: de gezondheidszorg in Denemarken is van hoge kwaliteit. Als EU-burger heb je recht op medische zorg in Denemarken met je Europese zorgpas (EHIC). Deze zorgpas moet je bij je hebben om toegang te krijgen tot noodzakelijke zorg. Apotheken zijn goed uitgerust en in elke stad of dorp te vinden.
- Drinkwater: het kraanwater in Denemarken is veilig om te drinken en van hoge kwaliteit, dus je hoeft geen flessenwater te kopen.
- Fooien: in restaurants en cafés is de service meestal inbegrepen, maar een kleine fooi wordt altijd gewaardeerd als de service goed was.
Treintickets
Denemarken
Gevonden vanaf prijzen voor retour tickets
-
Rotterdam - Kopenhagen: 100,-
met ICE International
Amsterdam - Aarhus: 100,-met ICE International
Amsterdam - Aalborg: 100,-met ICE International
Amsterdam - Odense: 114,-met ICE International
Vliegtickets
Denemarken
Gevonden prijzen voor retour tickets
-
Eindhoven - Kopenhagen: 68,-
met Transavia
bij vertrek 25-03-2025, retour 27-03-2025
met Eurowings
bij vertrek 30-01-2025, retour 03-02-2025
met EasyJet
bij vertrek 03-02-2025, retour 07-02-2025
met Brussels Airlines
bij vertrek 27-03-2025, retour 30-03-2025
Bronvermelding & relevante links
Over de auteur
Eric Hes
Eric is webdevelopper en internetondernemer, maar daarnaast is hij ook reislustig. Een goeie combinatie, want zijn werk kan hij overal doen! Regelmatig trekt hij er dan ook op uit met zijn laptop in de koffer. Een moderne term daarvoor is digitale nomade.